Melanomul, una dintre cele mai grave boli de piele


In cazul melanomului, una dintre cele mai grave forme de cancer de piele, statisticile sunt ingrijoratoare pentru tara noastra. Desi climatul temperat-continental ne fereste de o incidenta ridicata a acestei boli, totusi o treime dintre cei afectati nu au nicio sansa de vindecare. Prin urmare, cu toate ca nu sunt foarte multi bolnavi, putini dintre ei supravietuiesc, din diverse cauze.

Prima cauza a acestor decese ar fi lipsa de informare. Romanii nu au dezvoltat obiceiul de a semnala o problema medicala pana nu este prea tarziu. Ei ajung la medic abia dupa ce afectiunea s-a dezvoltat simtitor, atunci cand durerea sau disconfortul atinge cote maxime. Din pacate, acest tip de comportament reduce speranta de viata a pacientului, tratamentele necesare devin din ce in ce mai agresive si mai scumpe, iar sansele de supravietuire scad cu fiecare zi de amanare in plus.

Diagnostic

Cazurile de identificare a melanomului sunt in crestere, numarul celor afectati dublandu-se in ultimii ani. Iar melanomul se afla pe locul 19 in topul celor mai des intalnite forme de cancer si pe locul 12 prin prisma mortalitatii.

Desi este atat de grav, chiar letal in ultimele stadii, melanomul este inca privit cu suspiciune de catre pacienti. Chiar si in urma diagnosticarii cu un astfel de cancer de piele, pacientul alege sa amane luarea unei decizii, cere o a doua parere sau se gandeste ca boala este curabila in orice stadiu. Nimic mai gresit! Chiar si o zi de amanare le permite melanocitelor canceroase sa patrunda in alte tesuturi si sa infecteze organele sanatoase, ducand la agravarea situatiei.

Momentul diagnosticului este unul critic, care ar trebui sa se finalizeze cu programarea operatiei in cel mai scurt timp si inceperea terapiei medicamentoase, daca este necesar. Medicul dermatolog te poate sfatui cum sa procedezi mai departe, iti va explica mecanismul dupa care functioneaza celulele canceroase si veti gasi impreuna o metoda de combatere a bolii care cauzeaza peste 80% dintre decesele provocate de cancerul cutanat.

Tratament

Cancerul este o afectiune medicala foarte serioasa, care necesita consultatii si tratamente de cea mai buna calitate pentru a avea efect, din acest motiv este importanta alegerea unui cabinet de elita si a unui doctor specialist care sa aiba resursele necesare pentru a te vindeca. Iti recomand Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu, medic la Spitalul Colentina din Bucuresti si detinatoare a cabinetului Top-Derm.

Trebuie tinut cont de faptul ca 98% dintre cazurile identificate la timp au fost tratate cu succes, iar in jur de 93% dintre melanoamele primare pot fi depistate foarte usor chiar de catre pacient. In aceste conditii, cea mai mare greseala posibila, si totusi principala cauza a deceselor, este ignorarea simptomelor si diagnosticarea tardiva. Campaniile de constientizare au aparut tocmai din acest motiv si reprezinta singura modalitate, la acest moment, de atentionare a potentialilor bolnavi ca melanomul este mai mult decat denumirea unei afectiuni clinice, este chiar un pericol mortal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu