ESTE PROGRAMAREA NEURO-LINGVISTICA ERONATA?

La inceput, John Grinder si Richard Bandler nu si-au propus nicidecum sa “vindece” oamenii, sa-i ajute, ci au cautat o modalitate de modificare a comportamentului uman prin programarea neuro-lingvistica. Pe masura ce anii au trecut, parintii programarii neuro-lingvistice au fost vazuti intr-o lumina mai buna pe masura ce oamenii raportau rezultate foarte bune ale tehnicilor celor doi aplicabile in varii domenii.

In marketing si vanzari, programarea neuro-lingvistica asigura vanzari record chiar si la produse pe care nu le-am folosi in mod curent-clientii cumpara absolut tot ce li se spune pe cai foarte subtile. In afaceri, prin programarea neuro-lingvistica, o negociere nici macar nu mai e negociere si mai mult persuasiune pura si manipulare. Astfel, din tehnica terapeutica, programarea neuro-lingvistica se transforma in arma psihologica. Chiar si „vindecarea” de care se leaga foarta multi indivizi atunci cand cauta oameni care se pricep la NLP nu este nici pe departe „vindecare”, ci alinare temporara-cauzele raman neatinse.

CARE SUNT ADEVARATELE PROBLEME ALE NLP?
Trainerii NLP-programarea neuro-lingvistica-si-au pus de multe ori problema ce se intampla cu aceasta stiinta si de ce totul nu merge intotdeauna dupa cum ne asteptam sa mearga. Cativa practicieni au intocmit o lista de probleme din domeniul programarii neuro-lingvistice care clarifica temerile scepticilor ce ridica cate o spranceana atunci cand aud de NLP: Problemele nu sunt constientizate-nu se recunoaste ca NLP are “scapari”. Termenul „programare” te duce cu gandul ca „programatorul” iti face ceva fie ca vrei sau nu vrei, apeland la subconstient, ceea ce nu e in regula. Da, este adevarat, se apeleaza la subconstient, insa cu acordul cursantului care a ales sa participe la cursuri si seminarii. NLP este de multe ori asociata cu manipularea-deseori realitatile si oamenii au fost fortati prea mult. Oricat de mult se incearca punerea semnului egal intre cele doua notiuni, nu prea e manipulare cu sensul negativ pentru ca totul se face in beneficiul clientului. Este greu sa ai o meserie de „programator neuro-lingvistic”-in multe tari nu esti terapeut sau NLP Practitioner daca poti si faci schimbari in viata unor persoane...

De multe ori, NLP esueaza-studiile au aratat ca multi oameni raman dezamagiti dupa sedinte de NLP. O explicatie poate fi lipsa de increde asociata inca de la inceput participarii la astfel de sedinte. Calitatea trainingurilor si certificarii sunt departe de a fi perfecte-prea multi practicieni NLP si insignifianta Certificatului NLP Practitioner sunt printre problemele invocate. Lipsa reglementarilor din domeniul NLP-nu are cine sa se asigure de calitatea inalta si conformitatea practicii, o autoritate superioara gen CNA pentru audiovizual. Si tot programarea neuro-lingvistica uzeaza de „seductia in viteza”, promite rezultate rapide la orice probleme, fara efort, dar ele nu dureaza in timp si nici nu schimba cu nimic fiinta umana in esenta ei.

Cat de adevarate sunt toate aceste presupozitii, ramane de vazut, insa un lucru este cert: programarea neuro-lingvistica este din ce in ce mai populara si exista multe cazuri documentate de oameni care au reusit sa iasa din impas si sa cunoasca succesul prin participarea la sedintele de NLP.

Cum si-au indeplinit ultimele dorinte oameni simpli, dar puternici

Barbatul care a visat sa zboare din nou. Robert Fletcher si-a petrecut aproape toata viata in aer. Pasiunea sa pentru pilotat a aparut atunci cand a invatat pentru prima data cum se manuieste mansa unui avion de la un grup de prieteni. In timp, Fletcher si-a perfectionat calitatile de aviator in timp ce a lucrat la un aeroport mare din Willoughby, Ohio, unde repara si vopsea avioane. Pentru a testa performantele mecanice ale aeronavelor cu un singur motor el efectua miscari de rotatie care sfidau gravitatia aflandu-se la bordul lor.

Cand a imbatranit, Fletcher nu a mai putut pilota, dar dragostea lui pentru cer si aripi nu a incetat. Auzind cat de mult indragea avioanele, ingrijitorii de la azilul unde era internat s-au hotarat sa-i mai dea sansa sa mai faca un ultim zbor. Astfel, batranul si cei doi copii ai sai care erau insapaimantati de inaltime si de zbor, au acceptat sa piloteze un Cessna 172 vreme de patru ore. Impreuna, au brazdat cerul si s-au simtit, poate, intr-al noualea cer, pentru ultima data alaturi de tatal lor… Barbatul care a vrut sa-si vada cainele pentru ultima data. Stim prea bine ca patrupezii urecheati sunt cei mai buni prieteni ai omului. Kevin McClain, un barbat fara adapost din Iowa si-a dorit din tot sufletul sa-si mai vada cel mai bun prieten, cainele, pentru ultima data. Yurtsie, catelusul care-i fusese coleg de „camera” in masina in care traise toata viata, a fost dus la un adapost de animale atunci cand stapanul, bolnav de cancer la plamani in stadiu terminal, a ajuns de urgenta la spital. Pe patul de moarte, McClain a cerut sa-si mai vada o data cainele.

Din fericire, medicul sau curant, Jan Erceg, s-a oferit voluntar sa i-l aduca pe Yurtsie de la adapost. Cum a ajuns in salon, cainele a fost pus in patul stapanului si acesta a inceput pe loc sa-l linga si sa dea din coada cand l-a recunoscut. McClain a murit cateva zile mai tarziu. Yurtsie a fost adoptat din acel moment de o alta familie care are grija de el.

Oferte inchirieri de weekend

Vrei sa evadezi la sfarsit de saptamana din aglomeratia orasului intr-o zona mai linistita impreuna cu familia, dar totusi nu detii un autoturism personal? Nimic mai simplu! Acum poti apela la numeroasele firme de inchirieri auto care vin in ajutorul tau cu oferte de weekend tot mai diversificate. Este mult mai simplu si comod decat daca ai alege sa calatoresti cu alt mijloc de transport in comun cum ar fi trenul, de exemplu, cu care ai putea pierde mult timp important doar deplasandu-te.

Pe langa asta este si destul de restrictiv din punct de vedere al destinatiilor si al orarului, plus ca nu faci nicio economie in buget deoarece, in afara de tren, va trebui sa folosesti si alte mijloace de transport pentru a ajunge la locul dorit. Avand un autoturism poti calatori oriunde doresti pe toata perioada weekendul-ului, stabilindu-ti propriul itinerariu, fara sa te mai preocupe orarul mijloacelor de transport sau accesul la anumite locuri pe care vrei sa le vizitezi. Astfel, dupa cum am precizat anterior, ofertele de pe piata sunt tot mai diversificate, firmele alegand sa ofere discounturi pentru cei care opteaza sa inchireze un autoturism special pentru weekend. O astfel de oferta inchireri de weekend gasim la cei de la www.rpdrentacar.ro, unde pentru doar 89 de euro poti inchiria pentru tot weekendul orice autoturism din clasele ECONOMY si FULL SIZE (autoturismele avand asigurare CASCO si RCA).

In pretul pachetului gasesti incluse TVA-ul, taxa de drumuri (vigneta) si serviciul de asistenta rutiera, perioada de inchiriere fiind de vineri ora 09:00 pana luni la ora 12:00. In cazul in care in timpul calatoriei autoturismul inchiriat ti se va defecta, nu trebuie sa ai niciun motiv de ingrijorare, firma iti va trimite un alt autoturism fara sa platesti suplimentar o taxa pentru acest serviciu. Astfel vei avea un weekend lipsit de griji.

Vreti aer curat? Platiti si respirati pe nerasuflate

Cu riscul de a va irita nespus de mult, va reamintesc ca in Romania avem la taxe de nu le mai putem tine contabilitatea si nu le mai putem plati. Avem una pe stalp, una pe apa meteorica, una pe gunoi, una pe autostrada, etc; mai avem impozite pe ce veti dvs., pe case, terenuri, dobanzi, depozite, carduri, apartamente, animale, pe ce naiba nu-ti inchipui. Daca am avea si taxa pe aerul respirat ar fi si mai bine ca avem absolut tot ce ne inconjoara impozitat bine mersi pentru binele tarii, evident, ca de aia bugetul de abia se taraie sa ne asigure un trai decent, macar.

Eh, deputatii si parlamentarii au ratat sa fie pionieri-au totusi cravatele lor de pionieri, cei mai multi dintre ei, nu?-in impunerea taxei pe aer curat. De ce? Le-au luat-o inainte sefii unuia dintre cele mai mari aeroporturi venezuelene care ce s-au gandit ei: vin atatia oameni si tranziteaza aeroportul, care oricum e spatiu inchis, cu aer nerespirabil, plin de microbi poate, greoi, de ce n-ar respira si ei niste aer curat, da pe bani-vreo 20 de dolari? Nu va ganditi ca e vreo camera unde e adus aer de prin padure-apropo de aer curat, un baiat francez, cred, vindea „aer curat” de tara la cutie, pe net, si a avut sute de oameni care au comandat cutii goale pline cu „aer proaspat” din zona in care locuia respectivul-sau vreun aparat gen masca cu oxigen.

Nu. E vorba de o instalatie simpla de aer conditionat purificat cu ozon printr-un sistem special, dar scump, pe care venezuelenii trebuie sa scoata banii, normal. Schimbarea de PR e tardiva, de vreme ce conditiile de pe aeroport lasa de dorit-caini pe unde nu te astepti, aer conditionat care mai mult nu merge decat merge si puncte sanitare execrabile, fara apa. Asta nu ne spune decat ca sefii aeroportului vor sa mai faca bani pentru ca nu prea mai au lichiditati, fiind evitati in ultima vreme de marile companii aeriene.