La inceput, John Grinder si Richard Bandler nu si-au propus nicidecum sa “vindece” oamenii, sa-i ajute, ci au cautat o modalitate de modificare a comportamentului uman prin programarea neuro-lingvistica. Pe masura ce anii au trecut, parintii programarii neuro-lingvistice au fost vazuti intr-o lumina mai buna pe masura ce oamenii raportau rezultate foarte bune ale tehnicilor celor doi aplicabile in varii domenii.
In marketing si vanzari, programarea neuro-lingvistica asigura vanzari record chiar si la produse pe care nu le-am folosi in mod curent-clientii cumpara absolut tot ce li se spune pe cai foarte subtile. In afaceri, prin programarea neuro-lingvistica, o negociere nici macar nu mai e negociere si mai mult persuasiune pura si manipulare. Astfel, din tehnica terapeutica, programarea neuro-lingvistica se transforma in arma psihologica.
Chiar si „vindecarea” de care se leaga foarta multi indivizi atunci cand cauta oameni care se pricep la NLP nu este nici pe departe „vindecare”, ci alinare temporara-cauzele raman neatinse.
CARE SUNT ADEVARATELE PROBLEME ALE NLP?
Trainerii NLP-programarea neuro-lingvistica-si-au pus de multe ori problema ce se intampla cu aceasta stiinta si de ce totul nu merge intotdeauna dupa cum ne asteptam sa mearga. Cativa practicieni au intocmit o lista de probleme din domeniul programarii neuro-lingvistice care clarifica temerile scepticilor ce ridica cate o spranceana atunci cand aud de NLP:
Problemele nu sunt constientizate-nu se recunoaste ca NLP are “scapari”.
Termenul „programare” te duce cu gandul ca „programatorul” iti face ceva fie ca vrei sau nu vrei, apeland la subconstient, ceea ce nu e in regula. Da, este adevarat, se apeleaza la subconstient, insa cu acordul cursantului care a ales sa participe la cursuri si seminarii.
NLP este de multe ori asociata cu manipularea-deseori realitatile si oamenii au fost fortati prea mult. Oricat de mult se incearca punerea semnului egal intre cele doua notiuni, nu prea e manipulare cu sensul negativ pentru ca totul se face in beneficiul clientului.
Este greu sa ai o meserie de „programator neuro-lingvistic”-in multe tari nu esti terapeut sau NLP Practitioner daca poti si faci schimbari in viata unor persoane...
De multe ori, NLP esueaza-studiile au aratat ca multi oameni raman dezamagiti dupa sedinte de NLP. O explicatie poate fi lipsa de increde asociata inca de la inceput participarii la astfel de sedinte.
Calitatea trainingurilor si certificarii sunt departe de a fi perfecte-prea multi practicieni NLP si insignifianta Certificatului NLP Practitioner sunt printre problemele invocate.
Lipsa reglementarilor din domeniul NLP-nu are cine sa se asigure de calitatea inalta si conformitatea practicii, o autoritate superioara gen CNA pentru audiovizual.
Si tot programarea neuro-lingvistica uzeaza de „seductia in viteza”, promite rezultate rapide la orice probleme, fara efort, dar ele nu dureaza in timp si nici nu schimba cu nimic fiinta umana in esenta ei.
Cat de adevarate sunt toate aceste presupozitii, ramane de vazut, insa un lucru este cert: programarea neuro-lingvistica este din ce in ce mai populara si exista multe cazuri documentate de oameni care au reusit sa iasa din impas si sa cunoasca succesul prin participarea la sedintele de NLP.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu