Sclavi în propria țară

În România circulă o zicală, care se adeverește pe zi ce trece: „trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul”.

Deși ne batem cu pumnii în piept că trăim într-o țară liberă, joi, 12 septembrie, ne-am apropiat cu încă un pas spre epoca sclavagistă. În această zi guvernul României a avut inspiraţia ca, pe lângă multele miliarde de euro împrumutate până acum, să mai facă un credit extern. Suma de bani despre care se vorbeşte este de 1,5 miliarde de euro. Scadenţa acestui împrumut, care ne duce mai aproape de ziua când vom intra în colaps, este în şapte ani, iar dobânda aferentă acestui împrumut este de 4,8%.

Datoria totală a României în acest moment este de 27 miliarde în euro, plus 65 miliarde în lei. Trist este faptul că banii împrumutați până acum au venit și s-au dus, iar România nu a reuşit să-i multiplice, făcând investiţii profitabile.
În timpul regimului comunist, Nicolae Ceauşescu a plătit o datorie de 10 miliarde de dolari în zece ani. Aceasta s-a făcut asuprind şi subjugând poporul. Dacă pentru 10 miliarde am avut nevoie de 10 ani, de cât timp vom avea nevoie să scăpăm de datoria actuală? Oare cum vom reuşi să-i restituim în ziua când au să ne fie ceruţi înapoi, adăugând și dobânda aferentă? Oare va trebui să ne vindem ţara şi să muncim pentru a repara „deşteptăciunea” altora?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu