Principesa (Anton Pavlovici Cehov)

Cehov este unul dintre cunoscutii dramaturgi rusi pe care tinerii actori romani il pretuiesc. De ce? De mai bine de o suta de ani, operele sale sunt puse in scena, practic, in fiecare stagiune pe afisele teatrelor din Romania. Mari regizori de teatru si-au gasit surse majore de inspiratie din dramaturgia lui Cehov.

In scurta sa viata de 44 de ani, scriitorul a reusit sa convinga publicul ca este un nume care trebuie sa straluceasca in literatura universala. Ceea ce s-a intamplat mai tarziu, si sigur ca nu iesim nici in acest caz din cliseul ca marile talente sunt venerate postmortem.

`Principesa` este o poveste de vacanta, care a reusit sa redea cu o deosebita minutiozitatea atmosfera burgheza din anii 1800. Cea care conduce firul narativ este, cum se anunta inca din titlu, principesa Vera Gavrilona, o respectabila figura a Rusiei.

Intr-o manastire din ceea ce avea sa devina Federatie Rusa, Vera Gavrilona tulbura viata calugarilor, singurul ei scop fiind acela de a-si salva imaginea dupa ce sotul a parasit-o si a lasat-o fara jumatate din avere.

Specific acelor vremuri, principesa are o slabiciune pentru desfatare si joaca, si asemenea lui  Napoleon, crede ca oamenii nu sunt decat carne si tun.

Scurta poveste `Principesa` ne da o lectie de istorie intr-un mod placut si usor de inghitit, dar le deschide celor care nu i-au cunoscut scrierile lui Anton Cehov apetitul pentru lectura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu